Modding the DA-1

Discussion in 'DIY Discussion' started by zanash, Dec 21, 2005.

  1. zanash

    zanash

    Joined:
    Jun 20, 2003
    Messages:
    3,826
    Likes Received:
    0
    Location:
    Notts.
    So I've whipped the lid off and looked to add a decent aerial....any one know much about DAB to give any suggestions?
     
    zanash, Dec 21, 2005
    #1
    1. Advertisements

  2. zanash

    Tenson Moderator

    Joined:
    Nov 12, 2003
    Messages:
    5,947
    Likes Received:
    1
    Location:
    Kent, UK
    Tenson, Dec 21, 2005
    #2
    1. Advertisements

  3. zanash

    zanash

    Joined:
    Jun 20, 2003
    Messages:
    3,826
    Likes Received:
    0
    Location:
    Notts.
    That was the general idea.....but its connecting the aerial to the unit. Assuming a loft instilation with a good down lead. The DA-1 has a single wire aerial..if I desolder the wire from the pcb is it just a case of hooking the centre wire of the coax to the pcb and grounding the shield to 0v ?
     
    zanash, Dec 21, 2005
    #3
  4. zanash

    Tenson Moderator

    Joined:
    Nov 12, 2003
    Messages:
    5,947
    Likes Received:
    1
    Location:
    Kent, UK
    Can't answer that one I'm afraid, but it is what I would do! :D
     
    Tenson, Dec 21, 2005
    #4
  5. zanash

    IndyAudi

    Joined:
    Sep 22, 2003
    Messages:
    66
    Likes Received:
    0
    Location:
    Miles from everywhere but very near perfect.
    This is mentioned in this thread on the R & T forum with a photo.

    http://www.radioandtelly.co.uk/cgi-bin/forum/YaBB.pl?num=1104014770
     
    IndyAudi, Dec 21, 2005
    #5
  6. zanash

    zanash

    Joined:
    Jun 20, 2003
    Messages:
    3,826
    Likes Received:
    0
    Location:
    Notts.
    Yes thats exactly what I've now done.......

    Gone from acceptable ie mw to great ie fm quality. The error rate has dropped from15-20 down to zero on the ten strongest stations.

    The aerial used is a standard fm omni turned to stand vertically inthe loft. The quad 77 tuner is now feed solely by the cable feed.

    The next phase will be to rebox and use a super reg power supply.
     
    zanash, Dec 22, 2005
    #6
  7. zanash

    Decca

    Joined:
    Jul 15, 2003
    Messages:
    85
    Likes Received:
    0
    Location:
    Cumbria
    Slightly off topic, Zanash do you think power supply changes would work on a Humax PVR to improve sound or picture quality
     
    Decca, Dec 24, 2005
    #7
  8. zanash

    zanash

    Joined:
    Jun 20, 2003
    Messages:
    3,826
    Likes Received:
    0
    Location:
    Notts.
    If your using a wall wart type psu ...then yes . Most everything works better with a clean regulated psu running at the correct voltage !
     
    zanash, Dec 25, 2005
    #8
  9. zanash

    ChrisPa

    Joined:
    Nov 28, 2004
    Messages:
    179
    Likes Received:
    0
    Location:
    Saddleworth
    ChrisPa, Dec 27, 2005
    #9
  10. zanash

    ChrisPa

    Joined:
    Nov 28, 2004
    Messages:
    179
    Likes Received:
    0
    Location:
    Saddleworth
    ..and looking at the fact sheets for the 2 Venice modules (Venice FS2020 and Venice 2 FS2022), they both mention "Flexible Interfacing .... S/PDIF" so I assume it must be possible to get at the digital section

    So, anyone have access to the data sheet?
     
    ChrisPa, Dec 27, 2005
    #10
  11. zanash

    zanash

    Joined:
    Jun 20, 2003
    Messages:
    3,826
    Likes Received:
    0
    Location:
    Notts.
    cheers thanks for the info
     
    zanash, Dec 30, 2005
    #11
  12. zanash

    IndyAudi

    Joined:
    Sep 22, 2003
    Messages:
    66
    Likes Received:
    0
    Location:
    Miles from everywhere but very near perfect.
    zanash,
    I bought one of these Matsui DA-1 tuners and I would be interested if you had done any advantageous mods to your unit and if so what they are ?
    TIA
     
    IndyAudi, Jan 8, 2006
    #12
  13. zanash

    zanash

    Joined:
    Jun 20, 2003
    Messages:
    3,826
    Likes Received:
    0
    Location:
    Notts.
    The obvious one it to make an aerial connection possible. ....I've been up to my eyes at present so not had chance to do much else.

    mods will be to rebox the unit, add some quality caps to the power supply and then look at a dig out to a good dac.
     
    zanash, Jan 8, 2006
    #13
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.
Similar Threads
Loading...